A hosszantartó, egészséges élet kulcsa a rendszeres testmozgás és kiemelt jelentőségű a helyes, egészséges táplálkozás. A sportolóknál kiemelkedően nagy hangsúlyt kap az egészséges táplálkozás, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy szervezetük megfeleljen a sokszor túlzott mértékű terhelésnek és elvárásoknak.

Az egészséges táplálkozás tulajdonképpen nem más, mint a testünk működése szempontjából elengedhetetlen ásványi anyagokat, vitaminokat, nyomelemeket, aminosavakat, antioxidánsokat és más tápanyagokat tartalmazó élelmiszerek kiegyensúlyozott bevitele a szervezetbe. Figyelmet kell fordítani arra is, hogy az egészséges táplálkozás során kerüljük a káros anyagokat tartalmazó ételeket és italokat.

Az egészséges táplálkozás lényege, hogy biztosítja a szervezetünk helyes működéséhez, és védekezőképességéhez szükséges tápanyagokat, ezáltal segít megelőzni a (hiány)betegségeket és a túlsúly kialakulását, ellenállóvá tesz a fertőzésekkel szemben. Amennyiben egészségesen táplálkozunk, csökken a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, a cukorbetegségnek, a ráknak, a különböző gyulladásoknak, valamint a szellemi leépülésnek, ráadásul az életet is meghosszabbítja.